DIVENDRES 28 DE MARÇ DE 2014

JOSÉ BAUTISTA

L’última jornada es tanca amb la conferència de José Bautista, recentment premiat amb el seu segon World Press Photo en la categoria multimèdia, obtingut al costat de David Airob i David Ramos.

Bautista, es mostra optimista en relació al multimèdia i destaca la importància que tindrà aquest format en el futur. Una de les coses que més li ha sorprès en el seu recorregut professional és el treball i la tenacitat dels fotògrafs destacant que si es diposita la mateixa energia en el multimèdia que en la fotografia, tot és possible.

Bautista intenta treballar en profunditat submergint-se després de l’aparença i fent un volt de rosca. En aquest sentit, dedica molt temps a humanitzar els treballs.

La fusió de la fotografia, el vídeo, la música, el so i el text, són capaços de crear, a través del muntatge, un llenguatge propi i personal. Segons Baptista, a través de la música i el so es pot contribuir a crear atmosferes pròpies. L’autor també treballa amb els silencis que tenen presència en els seus treballs: els reposos són capaços de crear les seves pròpies reflexions.

El ponent identifica tres tipus d’autors: el fotoperiodista, el narratiu/documental i l’experimental.

Al llarg de la seva intervenció mostra trossos de peces com Fotografío para recordar de Pedro Meyer el qual només amb el to de la seva veu li dóna ritme a la projecció, Diary de Tim Hetherington, Acces to Life: India de Jim Goldberg i treballs personals com Open Wound amb imatges de Stanley Green, Kissy Mental Home – Sierra Leone amb el fotògraf Pep Bonet, així com el seu ja premiat Into the Shadows, multimèdia de José Bautista (música, edició multimèdia i postproducció) realitzat amb l’esmentat Pep Bonet (direcció i càmera) i la periodista Line Hadsbjerg (guió i entrevistes), entre d’altres treballs.

José Bautista destaca que no tot val en l’edició: és important la tenacitat i que l’excel·lència es converteixi en el treball. D’acord amb aquesta idea, Bautista destaca que moltes vegades no és necessari tenir grans recursos per fer bons productes ni treballs interessants. Un consell en aquest sentit: “No hi ha millor tall en l’edició que la intuïció”.

El multimèdia , és en l’actualitat un llenguatge que permet i potencia la construcció d’històries i ofereix múltiples possibilitats en la sensibilització de temàtiques socials.